skip to Main Content

Project Description

When the owner bought the site it had outline planning permission for two dwellings. The original site itself had a sloping topography with a tennis court and a number of established trees. This had been the large garden of an adjoining house. Our client decided that due to the restriction of a high voltage cable across the site one dwelling would be more appropriate  and thus suitable for his future family home. Part of the design brief was to design an energy friendly carbon neutral house (Circa Code 6 house) Our client also requested a modern Art Deco look with the features of a ‘Huf Haus’ due to him previously residing in Germany.

The initial scheme incorporated a basement with undercroft parking and level open plan living  accommodation to the  ground floor. The first floor was designed in a way to accommodate the open views to the rear of the property and frontage views towards a reservoir. Due to planning restrictions the undercroft parking had to be omitted and a full basement created due to height issues.

The final design was originally going to be built in an ICF Construction System with renewable technologies, however, due to cost restraints the basement was omitted and a larger floor footprint was added to the ground and first floor levels.  The house was actually built using traditional construction methods.  However, to keep with the original brief photovoltic cells, MVHR and  underfloor heating were installed along with high levels of insulation.

On completion of the property, due to high levels of workmanship and quality of materials including windows and doors, a low air test result of 3.38 was achieved which therefore gave an excellent as built Sap/EPC .

The client and his family now enjoy the benefits of living in such beautiful location and with low energy costs  and modern open plan living.

Back To Top